• Prírodovedná výzva pre žiakov 8. a 9. ročníkov

            V tomto školskom roku naša škola, Súkromné gymnázium DSA v Bardejove, bude opäť organizovať súťaže pre žiakov 8. a 9. ročníkov. K známym súťažiam ako SGBOJ (január 2024), Puzzle&Quiz (február 2024) či Literárna súťaž (marec 2024), ktoré organizujeme už pravidelne, v tomto roku pribudne ďalšia – Prírodovedná výzva. Prírodovedná výzva bude prebiehať počas jesenných mesiacov (od 20. novembra 2023 do 13. decembra 2023) a bude spočívať v plnení rôznych výziev z piatich prírodovedných predmetov – chémie, fyziky, biológie, geografie a matematiky.​​​​​​​

            Súťaž Prírodovedná výzva je určená v prvom rade pre žiakov 8. a 9. ročníkov ZŠ, ktorí majú pozitívny vzťah k prírodovedným vedám. Počas prvých troch týždňov bude prebiehať online a následne bude ukončená piatimi praktickými úlohami z jednotlivých predmetov priamo v priestoroch našej školy.

            Plagát a propozície súťaže Prírodovedná výzva tu >>>

            Registrácia súťažiach tu >>> 

            Všetky ďalšie informácie o súťaži Prírodovedná výzva nájdete na našej webovej stránke v sekcii Uchádzači/Súťaže a aktivity pre ZŠ/Prírodovedná výzva >>>

          • Ema Bilá sa stala hráčkou pražskej Sparty...

            Naša žiačka, Ema Bilá, trénuje v slávnom pražskom futbalovom klube Sparta!

            Ema Bilá je študentkou nášho gymnázia už tretí rok. Poznáme ju ako milé, usmievavé a hlavne usilovné dievča, ktoré sa okrem futbalu vždy poctivo venovalo aj štúdiu. V týchto dňoch športové spravodajstvo SPORTNET s Emou uverejnilo rozhovor o jej futbalových začiatkoch, ale aj o tom, ako vníma súčasný posun vo svojej kariére:

            „Aké sú moje futbalové začiatky? S futbalom som začínala už ako  maličká. Veľkým vzorom bol pre mňa môj ocko, ktorý bol futbalista. Od deviatich rokov som začala svoju futbalovú cestu v CFT Academy. Tam som pôsobila  pri dievčatách, ale aj pri chlapcoch. Mojím prvým trénerom bol Erik Makó, ktorému ďakujem za moje futbalové začiatky. Neskôr som pokračovala v MFK Vranov nad Topľou. Hrávala som v kategórii WU15 a U13. Tréningy a zápasy som absolvovala vždy s chlapcami až po U15. Bola to pre mňa veľká výzva. Nebolo jednoduché hrať  proti chlapcom, ale dalo mi to veľa. V roku 2021 som sa rozhodla pre Partizán  Bardejov. Poznala som v ňom pár hráčiek z reprezentačných zrazov a zápasov. V Bardejove som odohrala dve sezóny plné zážitkov, zápasov, radosti či sĺz a v neposlednom rade spomienok. Nádherným koncom našej sezóny v roku 2023 bol zisk titulu Majsteriek Slovenska. Pre mňa to bol zatiaľ najväčší úspech v mojej doterajšej futbalovej kariére. Aj týmto by som sa chcela poďakovať pánom trénerom – pánovi Tejovi a pánovi Feckovi za všetko, čo pre mňa a pre dievčatá robili a stále robia. Pre mňa bude Bardejov v srdci vždy aj po futbalovej ale aj osobnej stránke znamenať veľa.

            Prečo som si zvolila práve Spartu v Prahe? Už ako 11-ročná som bola na skúškach v Sparte Praha. Umožnili mi to tréneri z môjho vtedajšieho klubu CFT ACADEMY, za čo im ďakujem. Veľmi sa mi tam páčilo a snívala som o tom hrať tu v budúcnosti. Začiatkom tejto letnej prípravy som dostala príležitosť ísť do Sparty na skúšky opäť. Strávila som tu celú letnú prípravu, v ktorej mi tréneri oznámili, že o mňa majú záujem a bolo už len na mne, ako sa rozhodnem. Rozhodla som sa pre Spartu, pretože to je pre mňa veľký krok na mojej „futbalovej ceste“. Som tu zatiaľ veľmi spokojná a páči sa mi tu. Na Prahu som si zvykla veľmi rýchlo.

            Ako sa mi páči v novom klube? S kolektívom som veľmi spokojná. Je to pre mňa síce nezvyk, pretože som tu jedna z najstarších a v Bardejove som bola jedna z najmladších. Dievčatá v tíme sú strašne super, zo začiatku mi pomáhali s vecami, ktoré pre mňa boli nové alebo iné. Myslím si, že som do kolektívu zapadla. V našej kategórií WU18 som cudzinkou ja a ešte jedna spoluhráčka zo Slovenska. V Sparte sú družstvá od prípravky až po ženy. Ja hrávam za kategóriu WU18, čiže juniorky, ktoré hrajú 1. ligu. Táto kategória má aj B-tím, 2. ligy. Podmienky v Sparte sú výborné. Od ihrísk, tréningov, zápasov, až po regeneráciu. Celkový prístup sa mi veľmi páči a som spokojná. Momentálne som v reprezentácií SR v kategórií WU19. Stále bola a je pre mňa hrdosť reprezentovať svoju krajinu a obliekať si reprezentačný dres. Myslím si, že účinkovanie v Sparte mi pomáha aj v reprezentácii. Pomáha mi byť pripravená na reprezentačné zápasy, ktoré sú samozrejme veľmi kvalitné.

            Čo robím vo svojom voľnom čase? Vo voľnom čase sa venujem škole. Školu som nezmenila, pokračujem v štúdiu na Súkromnom gymnáziu DSA v Bardejove, ale mám individuálny vzdelávací plán. Tejto školy som sa nedokázala vzdať aj napriek môjmu odchodu z Bardejova. Mám to tam veľmi rada, aj keď na síce na diaľku, no spolužiaci a pani učiteľky mi chýbajú.

            Ako mi pomáha moja rodina? Moja rodina mi veľmi pomáha s týmto mojím „veľkým krokom“ vo futbale. Od začiatku ma podporuje vo všetkom a vytvára mi úžasné podmienky, za čo im patrí to najväčšie ďakujem. Je to nezvyk byť takto ďaleko od domova. Bolo to síce takto aj predtým, keď som hrala v Bardejove, no teraz je to omnoho iné. Doma nie som tak často, ako som bývala. Myslím si, že aj pre moju rodinu je to iné, keď som takto ďaleko. No aj oni ma chodia do Prahy navštevovať a podporovať ma v zápasoch, čo ma veľmi teší.

            Ako sa mi páči Praha? Praha je nádherné historické mesto s kopou pamiatok a slávnou históriou. Ja som v Prahe bola dovtedy iba raz. Toto mesto ma stále lákalo a páčilo sa mi. Navštívila som tu už veľa pekných miest a verím, že veľa ešte navštívim.

            A aké sú moje plány do budúcnosti? Po futbalovej stránke by som sa chcela dostať do A-tímu žien Sparty. Keďže tento rok je v juniorkách pre mňa posledný, bude pre mňa motiváciou na sebe pracovať čoraz viac. Chcela by som úspešne ukončiť strednú školu na Slovensku a v Prahe pokračovať na Fakulte telesnej výchovy a športu Karlovej univerzity.“ (Ema Bilá)

            Celý článok o našej Eme Bilej v športovom spravodajstve SPORTNET si môžete prečítať na tomto odkaze:  
            sportnet.sme.sk/spravy/ema-bila-talent-z-vychodu-hrava-za-spartu-praha/

          • Bardejovské novosti o DofE na našom gymnáziu

             

            ​​​​​​​

            Súkromné gymnázium DSA získalo rekordných 5 medailí DofE!

            Program DofE (https://www.dofe.sk/) je sebarozvojový program pre mladých ľudí, pri ktorom sa na rôznych úrovniach formujú charakterové vlastnosti účastníkov, ale aj ich dobrovoľnícka činnosť. Ukončenie programu DofE na každej z úrovní je následne zakončené slávnostnou ceremóniou. Toto každoročné oceňovanie „dofákov“ prebieha už tradične v jesenných mesiacoch v krajských mestách po celom Slovensku. V DofE komunite na Slovensku bolo doteraz od jej založenia v roku 2015 medzinárodne uznávaným certifikátom ocenených viac ako 7 000 mladých ľudí a my sme veľmi radi, že medzi nich patria aj žiaci našej školy, Súkromného gymnázia DSA v Bardejove.​​​​​​​​​​​​

            Program DofE naša škola realizuje už 5 rokov a počas tohto obdobia bolo jedenásť mladých ľudí ocenených bronzovou medailou. V tomto školskom roku sa však rady našich medailistov rozšírili opäť a pritom naše gymnázium dosiahlo aj rekord v získanom počte medailí. Po prvýkrát v histórii sme totiž získali až 5 medailí – tri bronzové a dokonca dve strieborné! Slávnostná ceremónia DofE, pri ktorej boli našim absolventkám slávnostne odovzdané certifikáty a medaily za plnenie programu v školskom roku 2022/2023, sa uskutočnila 3. októbra 2023 v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Bronzové medaily si odniesli tri dievčatá – štvrtáčka Daša Paraničová a druháčky Karin Šoltésová a Veronika Vabnová. Historicky prvými striebornými medailistkami našej školy sa stali štvrtáčky Iveta ChovanováViktória Švedová. Tieto dve dievčatá po úspešnom absolvovaní oboch prvých úrovní (bronzovej a striebornej) už teraz pokračujú na poslednej – zlatej úrovni DofE a fungujú aj ako ambasádorky. To znamená, že sa rady delia o svoje zážitky s plnením programu DofE so svojimi spolužiakmi v rámci rôznych prezentácií. Jednou z nich je známy DofE Day, ktorý sa pripravuje práve v týchto dňoch.

            Všetkým našim piatim tohtoročným „DofE medailistkám“ blahoželáme! Tešíme sa, že si za svoju celoročnú snahu a vytrvalosť pri plnení cieľov mohli z rúk zástupcov Národnej kancelárie DofE na Slovensku prevziať svoje ocenenia. Prajeme im, aby aj naďalej aktívne rozvíjali svoje schopnosti vo všetkých oblastiach, na ktoré sa DofE sústreďuje – v talente, v športe, v dobrovoľníctve či pri dobrodružných expedíciách. A veríme, že aj ďalší naši žiaci, ktorí sa pre plnenie DofE ešte nerozhodli, nebudú váhať a pridajú sa k celosvetovej DofE komunite, ktorá spája viac ako milión mladých ľudí. Rozvíjanie svojich schopností, prekonávanie samých seba spojené s plnením svojich snov, je predsa niečo, čo zanecháva v živote človeka stopy na celý život.

            IFrame
            A ako motivujú mladých ľudí do programu DofE naše medailistky?

            "DofE považujem za zaujímavú skúsenosť. Odporučila by som ho najmä tým ľuďom, ktorí by s niečím chceli začať a nevedia sa k tomu dostať. K dodržiavaniu disciplíny pri plnení aktivít im pomôže aj aplikácia na priebežné týždenné zapisovanie plnenia úloh. Naopak, DofE neodporúčam ľuďom, ktorí nevedia, čo by chceli robiť. Ak si niekto vyberie aktivity nasilu, nemá motiváciu a chce získať iba medailu, s veľkou pravdepodobnosťou sa mu to nepodarí a môže ho to viesť k sklamaniu. Vďaka mojim skúsenostiam z bronzovej úrovne sa mi strieborná plnila jednoduchšie. Vedela som, ako si rozdeliť čas a DofE sa stalo prirodzenou súčasťou môjho života. Na zlatej úrovni sa už venujem aktivitám, ktoré by som ako vyplnenie svojho voľného času robila dobrovoľne a ani neuvedomujem, že si vlastne plním nielen svoje ciele v DofE, ale aj svoje sny."

            (Iveta Chovanová, strieborná medailistka DofE)

            "Pri premýšľaní nad tým, čo mi DofE dalo, som sa vrátila späť a vynorili sa mi spomienky, ku ktorým sa zakaždým rada vraciam. Bola to veľmi zaujímavá a miestami náročná cesta. Naučila ma veľmi veľa, no najviac zodpovednosti. Nezáleží na tom, aké dni prežívame, neustále máme čas zlepšovať sa. Bol to môj vlastný projekt, v ktorom som zlepšila svoje schopnosti, či už v behu alebo v korčuľovaní. Ako moju obľúbenú aktivitu vnímam „dobrovoľníctvo“, v rámci ktorého som sa venovala trénovaniu detí. Prešiel už dlhý čas a ja sa tomu naďalej aktívne venujem. DofE mi pomohlo vyjsť z komfortnej zóny a hlavne spoznať nových skvelých ľudí. Preto DofE odporúčam všetkým, ktorí majú chuť vyskúšať niečo nové a zažiť zaujímavé skúsenosti, v ktorých lepšie spoznajú samých seba." (Daša Paraničová, bronzová medailistka DofE)

            Všetky ďalšie informácie o projekte DofE na Súkromnom gymnáziu DSA v Bardejove si môžete prečítať na našej webovej stránke v sekcii Projekty/DofEhttps://sgbj.edupage.org/a/dofe.

            Mgr. Silvia Valková a RNDr. Miriam Porubská, koordinátorky Miestneho centra DofE na SGBJ DSA

            (Bardejovské novosti, 24.10.2023)

          • Ružový október na krúžku Praktická biológia

            Rakovina prsníka - najčastejšie ženské onkologické ochorenie, ktoré nám berie naše mamy, sestry, manželky a priateľky. Bohužiaľ, stále platí, že na Slovensku je s pokročilou rakovinou prsníka ročne diagnostikovaných až 300 žien ročneA štatistiky ukazujú, že až jedna z ôsmich žien bude počas svojho života čeliť tomuto onkologickému ochoreniu. 

            Mesiac október, na celom svete známy ako Ružový október, je spojený s kampaňami proti rakovine prsníka, ktorých symbolom je ružová farba a ružová stužka. Pozvanie na krúžok a pripomenutie si dôležitosti osvety o karcinóme prsníka prijala MUDr. Lenka Jevčinová z rádiologického oddelenia z NsP sv. Jakuba v Bardejove.

            Na stretnutí sme rozprávali o rizikových faktoroch vzniku rakoviny, jej diagnostike, liečbe, no najdôležitejšiu časť nášho stretnutia sme venovali prevencii vzniku tohto zhubného ochorenia. Pani doktorka nám ukázala metodiku samovyšetrovania prsníkov, ktorá dokáže častokrát odhaliť rakovinu prsníka už v skorých štádiách. 

            Buďme zodpovedné, lebo naozaj nie je na čo čakať! 

          • Účelové cvičenie II. A triedy

            V piatok, 20. októbra 2023, sa naši druháci počas účelového cvičenia vybrali do prírody na bardejovský Ranč Konské Srdce. Cesta bola zablatená, no počasie im prialo. Na kopci si obhliadli kone aj žriebätá a nakoniec sa koňoch aj povozili. Pre mnohých z nich to bolo po prvýkrát v živote.
            Ďakujeme veľmi pekne Ranču Konské Srdce za nádherný deň pre našich druhákov!!!

          • Stužková IV. A triedy...

            Krásne róby, milé slová, slávnostné príhovory, perfektne zvládnutý program - to všetko sa udialo v piatok, 20. októbra 2023, keď triedna učiteľka Mgr. Žaneta Biľová pripla na hruď zelené maturitné stužky žiakom IV. A triedy. Práve títo žiaci ukončia v školskom roku 2023/2024 svoje stredoškolské štúdium na Súkromnom gymnáziu DSA v Bardejove. Prajeme im veľa šťastia!

            Pozrite si aj video z kradnutia triednej knihy >>>

          • "Ako nenaletieť hlúpostiam?!"

            V poslednom čase sa dezinformácie a hoaxy aj vďaka internetu šíria rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, rozvíjanie kritického myslenia a mediálnej gramotnosti je preto nevyhnutnosťou. Čo sú tzv. deepfake, aké sú najznámejšie manipulatívne techniky médií, prečo ľudia veria konšpiračným teóriám a ako ich treba rozoznávať v praxi - toto všetko bolo hlavným cieľom dnešného workshopu, ktorý prebehol formou Interaktívneho kvízu mediálnej gramotnosti a súčasťou rozvíjania kompetencií v rámci našej školskej predmetovej komisie Človek a spoločnosť. Spomínané podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach pod záštitou občianskeho združenia Konspiratori.sk, ktoré touto formou aktuálne vyškolilo už viac ako 350 učiteľov a učiteliek z celého Slovenska. Viac informácií nájdete na webovej stránke: https://konspiratori.sk/ 

          • ErasmusDays na SGBJ DSA!

            Aj na našom gymnáziu sa v októbri zorganizoval ErasmusDays! Účastníci projektu Erasmus+, ktorí sa v septembri tohto školského roka zúčastnili kultúrno-vzdelávacích pobytov v Španielsku a v Nemecku, prezentovali ostatným žiakom školy svoje zážitky a skúsenosti. Vysvetlili im, kde a ako sa učili cudzie jazyky, aké historické pamiatky v daných krajinách navštívili a čo všetko tam vlastne zažili. Touto akciou sa snažili motivovať svojich spolužiakov k ďalšiemu zapojeniu sa do tohto programu. #ErasmusDays

          • Odborný seminár pre členov školských parlamentov

            V dňoch 12. – 13. októbra 2023 sa Marcel Huňady, žiak III. A triedy, ako podpredseda Študentského parlamentu našej školy zúčastnil v priestoroch Rady mládeže Prešovského kraja zúčastnil Odborného seminára určeného členom školských parlamentov: 

            „Počas tohto školenia sme sa dozvedeli, aké sú základné funkcie školského parlamentu, ale taktiež, aké kompetencie by mal člen školského parlamentu mať a aké úlohy by mal plniť. Veľkým plusom bola vzájomná výmena skúseností s ostatnými školskými parlamentmi v našom kraji. Verím, že už čoskoro tieto nové poznatky pretavíme aj do činnosti Študentského parlamentu na našej škole.“ 

          • DofE Day opäť na SGBJ DSA!

            Vo štvrtok, 12. októbra 2023, naše tri ambasádorky - Iveta Chovanová, Viktória Švedová a Daša Paraničová - spolu s ďalšími absolventkami bronzovej úrovne DofE na našej škole - Anetou Ladomerskou a Karin Šoltésovou - zorganizovali pre žiakov 1. - 3. ročníka tzv. DofE Day. Prišli do každej triedy a stručne odprezentovali program DofE zážitkovou formou. Vysvetlili, akým štyrom oblastiam sa DofE venuje (športu, talentu, dobrovoľníctvu a dobrodružnej expedícii) a aké úrovne zahŕňa (bronzovú, striebornú a zlatú). Svojim spolužiakom priblížili aj vlastné skúsenosti, ktoré nadobudli pri plnení jednotlivých cieľov DofE a motivovali ich k zapojeniu sa do tohto rozvojového programu. 

            Veríme, že našich žiakov ponuka zaujala a že sa do DofE zapoja.
            Budeme radi, ak sa prihlásia do 15. októbra 2023 u vedúcich programu DofE na škole!

          • Spomienka na Klub 3G+

            Vďaka podpore Nadácie Pontis na našej škole od februára do septembra 2023 prebiehal projekt Klub 3G+ venovaný seniorom s cieľom zlepšiť ich digitálne zručnosti... 

            Ďakujeme všetkým žiakom za ochotu zapojiť sa do tohto projektu a venovať svoj čas našim seniorom!

          • Na slávnostnej ceremónii DofE sme získali až 5 medailí!

            Program DofE (https://www.dofe.sk/) je sebarozvojový program pre mladých ľudí, pri ktorom sa formujú a oceňujú charakterové vlastnosti účastníkov, ale aj ich dobrovoľnícka činnosť. Ukončenie programu DofE na každej z úrovní je následne zakončené slávnostnou ceremóniou. Toto každoročné oceňovanie „Dofákov“ tradične prebieha v jesenných mesiacoch v krajských mestách po celom Slovensku. V DofE komunite na Slovensku tak bolo od jej založenia v roku 2015 ocenených viac ako 7 000 mladých ľudí a my sme veľmi radi, že medzi nich patria aj žiaci našej školy, Súkromného gymnázia DSA v Bardejove.
            Program DofE sa na našej škole realizuje už piaty rok a počas tohto obdobia sa už jedenástim mladým ľuďom podarilo získať bronzovú medailu DofE. V tomto školskom roku sa podarilo rady našich medailistov rozšíriť opäť a pritom dosiahnuť aj rekord v získanom počte medailí – po prvýkrát v histórii školy sme totiž získali až 5 medailí – tri bronzové a dve strieborné!
            Slávnostná ceremónia DofE, pri ktorej boli aj našim strieborným a bronzovým absolventkám programu DofE slávnostne odovzdané certifikáty a medaily za plnenie programu DofE v školskom roku 2022/2023, sa uskutočnila 3. októbra 2023 v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove >>> Tri bronzové medaily si odniesli: štvrtáčka Daša Paraničová a druháčky Karin ŠoltésováVeronika Vabnová. Historicky prvými striebornými medailistkami našej školy sa stali štvrtáčky Iveta ChovanováViktória Švedová. Tieto dve dievčatá po úspešnom absolvovaní oboch prvých úrovní (bronzovej aj striebornej) teraz pokračujú na poslednej – zlatej úrovni DofE a fungujú aj ako ambasádorky. To znamená, že sa radi delia o svoje zážitky s plnením DofE aj so svojimi spolužiakmi v rámci rôznych prezentácií.
            (Jedna z nich sa uskutoční v priebehu nasledujúcich týždňov na pôde našej školy – budete o nej včas informovaní na našej webovej stránke: https://sgbj.edupage.org/.)

            Všetkým našim piatim tohtoročným „DofE medailistkám“ blahoželáme! Tešíme sa, že si za svoju celoročnú snahu a vytrvalosť pri plnení cieľov mohli z rúk zástupcov Národnej kancelárie DofE na Slovensku prevziať svojej ocenenia. Prajeme im, aby aj naďalej usilovne rozvíjali svoje schopnosti vo všetkých oblastiach, na ktoré sa DofE sústreďuje: v talente, v športe, ale aj v dobrovoľníctve. A veríme, že aj ďalší naši žiaci, ktorí sa pre plnenie DofE ešte nerozhodli, nebudú váhať a tiež sa pridajú k celosvetovej DofE komunite, ktorá spája viac ako milión mladých ľudí.

            A čo hovoria na zapojenie do programu DofE naše strieborné a bronzové medailistky?

            "DofE považujem za zaujímavú skúsenosť. Odporučila by som ho najmä tým ľuďom, ktorí by s niečím chceli začať a nevedia sa k tomu dostať. K dodržiavaniu disciplíny pri plnení aktivít im pomôže aj aplikácia na priebežné týždenné zapisovanie plnenia úloh. Naopak, DofE neodporúčam ľuďom, ktorí nevedia, čo by chceli robiť. Ak si niekto vyberie aktivity nasilu, nemá motiváciu a chce získať iba medailu, s veľkou pravdepodobnosťou sa mu to nepodarí a môže ho to viesť k sklamaniu. Vďaka mojim skúsenostiam z bronzovej úrovne sa mi strieborná plnila jednoduchšie. Vedela som, ako si rozdeliť čas a DofE sa stalo prirodzenou súčasťou môjho života. Všetkým aktivitám z tejto úrovne som sa venovala aj po jej dokončení a s malými úpravami som ich zahrnula do zlatej. Na zlatej úrovni sa už venujem aktivitám, ktoré by som ako vyplnenie svojho voľného času robila dobrovoľne a ani si neuvedomujem, že si vlastne plním nielen svoje ciele v rámci DofE, ale aj svoje sny." (Iveta Chovanová, IV. A)

            "Strieborná úroveň Dofe bola jednou z najlepších a pre mňa najdôležitejších skúseností v mojom živote. Vlastnosti, ktoré som si vybudovala na tejto úrovni sú hlavne trpezlivosť, manažovanie môjho času či aj rýchle riešenie krízových situácií. Mojou obľúbenou aktivitou bolo plávanie, pretože som sa nielen naučila nové štýly,ktoré som vždy chcela vedieť, ale som našla šport, pri ktorom sa viem uvoľniť a zrelaxovať.Najviac výziev som absolvovala v talente, kde som maľovala. Aj keď pre mňa bolo náročné skombinovať počet  prác, ich kvalitu a môj čas, nakoniec som to zvládla. Za túto skúsenosť som veľmi vďačná a DofE odporúčam všetkým mladým ľuďom, ktorí chcú skúšať rôzne nové veci a posúvať sa ďalej." (Viktória Švedová, IV. A)

            "Pri premýšľaní nad tým, čo mi DofE dalo, som sa vrátila späť a vynorili sa mi spomienky, ku ktorým sa zakaždým rada vraciam. Bola to veľmi zaujímavá a miestami náročná cesta. Naučilo ma to veľmi veľa, no najviac zodpovednosti. Nezáleží na tom, aké dni prežívame, neustále máme čas zlepšovať sa. Bol to môj vlastný projekt, v ktorom som zlepšila svoje schopnosti, či už v behu alebo v korčuľovaní. Ako moju obľúbenú aktivitu vnímam „dobrovoľníctvo“, v rámci ktorého som sa venovala trénovaniu detí. Prešiel už dlhý čas a ja sa tomu naďalej aktívne venujem. DofE mi pomohlo mi to vyjsť z komfortnej zóny a hlavne spoznať nových skvelých ľudí. DofE odporúčam všetkým, ktorí majú chuť vyskúšať niečo nové a zažiť zaujímavé skúsenosti, v ktorých lepšie spoznajú samých seba." (Daša Paraničová, IV. A)

            "Do programu DofE som sa zapojila preto, lebo som chcela vyskúšať niečo nové a zároveň som sa chcela aj niečo nové naučiť. Na konci plnenia bronzovej úrovne musím konštatovať, že som veľmi rada, že som sa do niečoho takého pustila. Pri plnení cieľov tejto úrovne DofE som si začala uvedomovať, že veľmi rada pracujem s deťmi a baví ma, keď sa im učím rozumieť. Taktiež sa mi počas plnenia programu DofE podarilo rozvinúť svoj talent v hre na bicie, spoznala som nových ľudí a zažila veľa nových zážitkov (hlavne počas expedície).Jednoducho, som veľmi rada, že som sa do DofE zapojila a aj svojim spolužiakom ho odporúčam vyskúšať!" (Veronika Vabnová, II. A)

            "Vďaka programu DofE som sa naučila veľa nových vecí. Ako „talent“ som si vybrala hru na klavíri.Počas 26 týždňov plnenia programu sa mi podarilo v hraní zdokonaliť omnoho viac, a to ma teší.V „športe“ som sa venovala korčuľovaniu. Keďže odmalička korčuľujem, bola to výborná príležitosť posunúť sa ďalej a dosiahnuť ciele, o ktorých som predtým nerozmýšľala. Ako „dobrovoľníctvo“ som si vybrala prácu s deťmi v družine. Tu musím povedať, že odkedy plním program DofE, veľmi sa mi zlepšil vzťah s deťmi a chvíle s nimi som si doslova „užila“. Som veľmi vďačná príležitosť rozvíjať sa v rámci programu DofE, ktorú mi dalo práve Súkromné gymnázium DSA v Bardejove. Vedie ma to k tomu, aby som sa rozvíjala aj v rôznych iných aktivitách." (Karin Šoltésová, II. A)

            Všetky ďalšie informácie o projekte DofE si môžete prečítať na našej webovej stránke v sekcii: https://sgbj.edupage.org/a/dofe.

          • Zbierka Ligy za duševné zdravie - Dni nezábudiek

            V stredu, 4. októbra 2023, sa naša škola zapojila do 20. ročníka verejnej zbierky Dni nezábudiek pod záštitou Ligy za duševné zdravie, z ktorej časť finančných prostriedkov bude použitá na zabezpečenie prevádzky bezplatnej nonstop krízovej Linky dôvery Nezábudka 0800 800 566, ktorá je tu pre všetkých, ktorí potrebujú pomoc v psychickej kríze.

            Šiesti naši žiaci sa do tejto akcie zapojili ako dobrovoľníci a okrem spolužiakov a učiteľov túto zbierku realizovali aj v uliciach nášho mesta. Všetkým, ktorí do zbierky prispeli symbolickým eurom, pripli na znak krehkosti ľudskej duše modrú nezábudku. Našim dobrovoľníkom sa spolu podarilo predať 106 nezábudiek a vyzbierať sumu 146,50 €

            Zlo je opakom dobra. A aj keď je v dnešnej dobe zlo hlučnejšie a dobro zakríknuté, sme veľmi radi, že i touto zbierkou sme kúsok dobra v nás a v ľuďoch okolo nás prebudili na dobrú vec. 

          • Máme nový Študentský parlament!

            V školskom roku 2023/2024 bude na škole opäť fungovať Študentský parlament SGBJ DSA.

            Novým predsedom Študentského parlamentu SGBJ DSA sa stal Michal Krumlovský z III. A triedy, podpredsedom Marcel Huňady, taktiež z III. A triedy.

            Novými členmi ŠP sa stali štyria naši prváci - Tobias Hoľpit, Sára Olejárová, Tamara Velgosová a Daniel Ondoš.

            Koordinátorkou ŠP naďalej zostáva pani učiteľka Emília Pajkošová Horvátová.​​​​​

            Prvou aktivitou Študentského parlamentu v tomto školskom roku boli Študentské voľby. Veríme však, že v tomto roku si podobných zaujímavých aktivít členovia parlamentu pre svojich spolužiakov pripravia viac!

          • Upracme svet, upracme Slovensko

            V uplynulých jesenných dňoch sa aj žiaci Súkromného gymnázia DSA v Bardejove zapojili do komunity dobrovoľníkov a tým aj do Medzinárodnej výzvy - Upracme svet, upracme Slovensko. Ide o celosvetovú iniciatívu „World Cleanup Day“ (v preklade Svetový čistiaci deň), ktorá každý rok aktivizuje vyše 150 krajín a milióny dobrovoľníkov po celom svete v zbieraní odpadu v prírode, mestách a oceánoch. Všetky dôležité informácie o tejto aktivite môžete nájsť na webe https://www.upracme.sk/, na Facebooku alebo na Instagrame.   

          • Európska noc výskumníkov 2023

            Európska noc výskumníkov je jedinečný festival vedy, ktorý má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Toto podujatie sa každoročne koná v jeden deň v rámci viacerých krajín Európy a je do neho zapojených viac ako 25 krajín vo viac ako 300 mestách. Už 17. ročník Európskej noci výskumníkov sa uskutočnil práve dnes, v posledný septembrový piatok - 29. septembra 2023. Dvomi hlavnými témami v tomto ročníku bola VODA (šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie míňaniu zdrojov) a UMELÁ INTELIGENCIA (úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov, ktorým musí svet čoraz viac čeliť).
            V tomto školskom roku žiaci našej školy nemali možnosť zúčastniť sa Európskej noci výskumníkov priamo tam, kde aktuálne prebieha. Tento významný deň vedy a výskumu sme si však pripomenuli aspoň niekoľkými krátkymi videami s touto tematikou.
            Viac informácií o programe Európskej noci výskumníkov na Slovensku nájdete na tejto webovej stránke: https://www.nocvyskumnikov.sk/.

    • Vyučovanie

      Nedeľa 5. 5. 2024
    • Jedálny lístok

        zatiaľ žiadne údaje
    • FotoGALÉRIE

        zatiaľ žiadne údaje
    • Kontakt

        • Súkromné gymnázium DSA Bardejov
        • Nám. arm. gen. L. Svobodu 16
          085 01 Bardejov
          Slovakia
        • +421 54 / 474 84 61
        • Deutsch - Slowakische Akademien, a.s.,
          Školská 136/5, 977 01 Brezno,
          tel.: +421 908 916 408,
          e-mail: info@dsakademien.sk,
          web: http://www.dsakademien.sk/
        • PaedDr. Renáta Tulejová
          riaditeľka školy
          e-mail: renata.tulejova@bj.skoladsa.sk,
          tel.: 054 / 474 8461, +421 918 407 930
        • Mgr. Katarína Tipulová
          sekretariát
          tel. 054 / 474 8461
        • vedúca školskej jedálne: Mária Vasilčinová
          tel: +421 911 882 981
        • Mgr. Žaneta Biľová
          výchovná a kariérová poradkyňa
          e-mail: zaneta.bilova@bj.skoladsa.sk,
          tel.: +421 904 656 456
        • RNDr. Miriam Porubská
          správca webovej stránky
          e-mail: miriam.porubska@bj.skoladsa.sk
          tel.: +421 903 257 146
        • 671004
        • 379 390 76
        • 2021 879 871
        • Peňažný ústav: VÚB
          IBAN: SK83 0200 0000 0045 8356 8359
    • Kontakty

      • Súkromné gymnázium DSA Bardejov
      • Nám. arm. gen. L. Svobodu 16 085 01 Bardejov Slovakia
      • +421 54 / 474 84 61
      • Deutsch - Slowakische Akademien, a.s., Školská 136/5, 977 01 Brezno, tel.: +421 908 916 408, e-mail: info@dsakademien.sk, web: http://www.dsakademien.sk/
      • PaedDr. Renáta Tulejová riaditeľka školy e-mail: renata.tulejova@bj.skoladsa.sk, tel.: 054 / 474 8461, +421 918 407 930
      • Mgr. Katarína Tipulová sekretariát tel. 054 / 474 8461
      • vedúca školskej jedálne: Mária Vasilčinová tel: +421 911 882 981
      • Mgr. Žaneta Biľová výchovná a kariérová poradkyňa e-mail: zaneta.bilova@bj.skoladsa.sk, tel.: +421 904 656 456
      • RNDr. Miriam Porubská správca webovej stránky e-mail: miriam.porubska@bj.skoladsa.sk tel.: +421 903 257 146
      • 671004
      • 379 390 76
      • 2021 879 871
      • Peňažný ústav: VÚB IBAN: SK83 0200 0000 0045 8356 8359
    • Prihlásenie