• EXPERT - geniality show

            Dňa 30. novembra 2022 sa aj na našej škole uskutočnila celoslovenská súťaž EXPERT - geniality show. Spolu súťažilo 25 žiakov - v kategórii G12 pre žiakov 1. a 2. ročníka 11 žiakov a v kategórii G34 pre žiakov 3. a 4. ročníka 14 žiakov. Konečné výsledky súťaže budú zverejnené v januári 2023.

          • Sme proti násiliu páchanému na ženách

            25. november vyhlásila Organizácia Spojených národov za Medzinárodný deň pre odstránenie násilia páchaného na ženách. Pre tohtoročnú celosvetovú kampaň 16 dní aktivizmu proti rodovo podmienenému násiliu, ktorá bude trvať do 10. decembra, si OSN zvolila slogan „Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!”, čo znamená: zafarbime svet na oranžovo - financujme, reagujme, predchádzajme násiliu a zbierajme dáta o násilí!

            Na našej škole sme si tento deň pripomenuli pozretím filmu Dosť! v hlavnej úlohe s Jennifer Lopez.

          • The leaf of gratitude

            Rozhovormi na tému vďačnosť v rámci hodín anglického jazyka sme sa na našej škole pomaly, ale isto rozlúčili s jeseňou, ktorá je v severnej Amerike spojená s tradičným Dňom vďakyvzdania.

            Našej druháčke, Olívii Fojtíkovej, ďakujeme za tvorbu kmeňa stromu, na ktorý sme pripevnili listy s citátmi, o ktorých sme sa spolu so žiakmi mohli rozprávať.

          • Meet DofE Day

            Medzinárodný program vojvodu z Edinburghu (DofE) je súčasťou našej školy už niekoľko rokov a v tomto školskom roku je doň zapojených vyše desať študentov SG DSA v Bardejove. Súčasťou tohto programu, okrem mentorovania cieľov zapojených študentov, sú aj pravidelné školenia a vzdelávania koordinátorov, vedúcich programu či expedičných vedúcich.

            Dňa 24. novembra 2022 sa takéhoto celoslovenského stretnutia plného inšpirácií pod názvom Meet DofE Day v Košiciach zúčastnili aj zástupcovia nášho Miestneho centra DofE. Program workshopu bol bohatý na prednášky a diskusie, akými boli aktuálne témy pozvaných psychológov - Dr. H. Ondruška z Human Dynamic Europe „Práca s vnútornými zdrojmi človeka a Dr. R. Čopkovej z Linky dôvery a TU v Košiciach „Som tu pre Teba“, ale aj priestor na spoločný networking a zdieľanie skúseností zástupcov všetkých zúčastnených centier DofE na Slovensku.

            (foto: Peter Basala)

          • Vianočné pozdravy pre ZSS Egídius

            V mesiaci november sa žiaci, ktorí navštevujú krúžok Praktická biológia, ale aj ich ďalší spolužiaci z II. A triedy, rozhodli potešiť klientov v Zariadení sociálnych služieb sv. Egídia v Bardejove. Vlastnoručne pre nich vyrobili prekrásne a originálne vianočné pozdravy, ktoré môžu použiť v tomto predvianočnom čase. Ďakujeme našim žiakom za ochotu a tvorivosť a veríme, že sa zapoja aj do ďalších dobrovoľníckych aktivít, ktorých cieľom je pomôcť a potešiť.

          • Odovzdali sme ponožky...

            V októbri sa naša škola zapojila do Ponožkovej výzvy pod názvom Ponožkóber, ktorá prebiehala na celom Slovensku. Počas celého mesiaca bola na chodbe umiestnená krabica, do ktorej žiaci aj učitelia mohli nosiť ponožky a pomôcť tak v zimnom období ľuďom v núdzi. Vyzbierané ponožky sme odovzdali Gréckokatolíckej charite, konkrétne prevádzke vo Svidníku, v Dome sv. Faustíny, ktorý slúži pre ženy v núdzi. Tento rok sa vyzbieralo rekordných 16 054 ponožiek, a tak sme veľmi radi, že aj naše gymnázium mohlo prispieť k tejto krásnej myšlienke. 

          • Burza informácií 2022

            Dňa 23. novembra 2022 prebehla v bardejovskej Športovej hale Mier Burza informácií pre žiakov, rodičov, pedagógov a širšiu verejnosť. Túto zaujímavú akciu už po druhýkrát v histórii mesta Bardejov zorganizoval Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. A tak aj naša škola dostala ďalšiu príležitosť prezentovať sa na verejnosti. Všetci, ktorí v tento deň prišli do športovej haly, sa od našich žiakov a učiteľov mohli dozvedieť potrebné informácie o študijnom programe a možnostiach štúdia na našej škole. Okrem toho im žiaci porozprávali o rôznych aktivitách, do ktorých sa zapájajú mimo vyučovacieho procesu. V prvom rade im predstavili program DofE, do ktorého je v tomto školskom roku intenzívne zapojených okolo 10 žiakov, ale spomenuli aj poznávacie exkurzie a výlety, ktoré naša škola s obľubou organizuje a rôzne dobrovoľnícke akcie, do ktorých sa zapája. Nakoniec si návštevníci mohli zábavnou formou preskúšať svoje vedomosti pri odpovediach na rôzne otázky týkajúce sa gymnaziálnych predmetov.

            Sme veľmi radi, že mnoho žiakov, rodičov a iných záujemcov využilo príležitosť zúčastniť sa tejto Burzy informácií. Veríme, že s niektorými žiakmi sa opäť stretneme počas súťaží, ktoré pre nich chystáme v blízkej budúcnosti (január 2023 - SGBOJ, február 2023 - Puzzle&Qiuz, marec 2023 - Literárna súťaž SGBJ DSA)!

            Poďakovanie patrí aj všetkým našim žiakom a učiteľom, ktorí počas tejto aktivity prispeli k šíreniu dobrého mena Súkromného gymnázia DSA v našom meste.

          • Bardejovské novosti o Bašte plnej matematiky

            Súkromné gymnázium DSA v Bardejove zorganizovalo vo štvrtok 20. októbra 2022 v priestoroch bardejovského Kultúrno-komunitného centra BAŠTA workshop Bašta plná matematiky. Workshop bol zameraný na žiakov 8. a 9. ročníkov ZŠ, ich učiteľov a rodičov, ale ponuku zúčastniť sa mohli prijať aj iní záujemcovia z nášho mesta. Pre všetkých, ktorí prišli do Hrubej bašty, bolo pripravených 15 stanovíšť s praktickými ukážkami rôznych matematických problémov či zaujímavostí. Každý si mohol všeličo vyskúšať, vyriešiť, vyrobiť a popritom aj zasúťažiť. A čo konkrétne mohli návštevníci spoznať na jednotlivých stanovištiach? Mohli zväčšovať či zmenšovať obrázky Galtonovým pantografom, odšifrovať odkazy zašifrované rôznymi šiframi, zahrať si hru Solitér, zistiť, či sa dá mapa ofarbiť 4 farbami alebo obrázok nakresliť jedným ťahom. Mohli stavať tetrahedrálne čísla z kovových guľôčok a zisťovať, do akej krivky sa usporiadavajú guľôčky v Galtonovej doske. Dozvedeli sa, ako vznikajú kužeľosečky a potom skúsili nakresliť elipsu a z papiera poskladať parabolu. Tí, ktorí mali záujem, si z karimatiek, drevených doštičiek a kolíčkov vyrobili malé hanojské veže, postavili obrázok z tangramu či mozaiku z trojuholníkov a štvorcov. Na drevenom merači vyrábanom pre UNICEF si odmerali svoju výšku a vypočítali, či majú dokonalé proporcie, teda či ich postava je v zlatom pomere. Pri hazardných hrách si zas v športke preverili vedomosti z matematiky a v hádzaní kockami či rulete svoje šťastie. Na poslednom stanovišti si ešte mohli postaviť všelijaké iné zaujímavé hlavolamy. Okrem zaujímavej matematiky bola pre návštevníkov workshopu pripravená aj krátka prezentácia našej školy a rôzne žiacke videá o jej aktivitách.

            Myšlienka tohto workshopu vznikla v našej škole približne pred tromi rokmi, preto sme veľmi radi, že sa ju konečne podarilo aj zrealizovať. Z Bašty plnej matematiky sa stala aktivita, ktorá spojila nielen našich učiteľov, ale aj všetkých našich žiakov. Neboli to totiž len učitelia, ktorí sa podieľali na jej príprave a realizácii. Veľmi dôležitou súčasťou tohto workshopu boli samotní žiaci našej školy od prvákov po štvrtákov. Práve oni museli vytvoriť dvojice, resp. trojice, naštudovať si podklady týkajúce sa ich stanovišťa a nakoniec sa vžiť do roly učiteľa. Ich prvoradou úlohou bolo zaujať svojich mladších kamarátov, vysvetliť im podstatu matematického problému a spolu s nimi vyrábať, objavovať či súťažiť. A musíme povedať, že všetci boli úžasní. Mnohí s radosťou rozvíjali svoje prirodzené komunikačné schopnosti, ale mnohí vystúpili zo svojej komfortnej zóny a tiež veľmi ochotne neznámym deťom predkladali to, čo sa sami naučili. Všetkým žiakom, ktorí nám pomáhali, preto patrí veľké poďakovanie.

            Poďakovanie patrí aj Kultúrno-komunitnému centru BAŠTA v Bardejove, ktoré našej škole opätovne poskytlo svoje nádherne upravené priestory, tentoraz na realizáciu tohto workshopu. Poďakovanie im však patrí aj za praktickú pomoc, akou bolo napríklad nosenie stolov a stoličiek.

            A nakoniec, poďakovanie patrí základným školám a ich učiteľom, ktorí našu ponuku prijali a so svojimi žiakmi prišli objavovať matematiku z trochu iného uhla ako na bežných hodinách v škole.

            Veríme, že všetci, ktorí počas workshopu prišli do Hrubej bašty, žiaci, učitelia či rodičia, skutočne zažili peknú atmosféru BAŠTY naplnenej zaujímavou matematikou!

            (Bardejovské novosti, november 2022)

          • Okresné kolo vo florbale žiakov SŠ

            Dňa 21.11.2022 sa v Športovej hale Mier v Bardejove uskutočnilo okresné kolo vo florbale žiakov SŠ. Naše gymnázium reprezentovalo družstvo chlapcov: Matej Pekarik, Richard Holeva, Adrián Brezovský, Samuel Česla, Lukáš Budinský, Jonáš Jurčišin, Tobiáš Potočňák, Jaroslav Minarič, Timotej Šverha, Martin Šalata a Samuel Cifra.

          • Slávnostná imatrikulácia prvákov

            Dňa 18. novembra 2022 sa v obradnej sieni MsÚ v Bardejove uskutočnila slávnostná imatrikulácia prvákov našej školy. Študenti svojím sľubom a podpisom do pamätnej knihy mesta Bardejov oficiálne potvrdili, že sa stali žiakmi 1. ročníka Súkromného gymnázia DSA v Bardejove. Tešíme sa!

          • Svetový deň diabetu alebo Učíme sa navzájom

            Štrnásty november patrí celosvetovo Dňu diabetu a my sme si ho pripomenuli aj na našej škole. My, žiaci tretieho ročníka, v rámci seminára z biológie sme si pripravili zaujímavé aktivity pre žiakov prvého, druhého a štvrtého ročníka. Začali sme vedomostným kvízom o diabete v aplikácií Kahoot a pokračovali sme prezentáciou, kde sme ukázali a vysvetlili všetky zaujímavé fakty tohto ochorenia. V závere sme svojim spolužiakom ukázali glukomer, inzulínové pero a ihly. Veríme, že sa to našim spolužiakom páčilo a naučili sa niečo nové! Ďakujeme za túto možnosť! (Daniela Mochnacká, III. A)

          • Uchaľak pre našich prvákov

            Každý rok je zvykom oficiálne prijať našich prvákov medzi študentov našej školy. Tohtoročný „Uchaľak“ sa uskutočnil v piatok 11. novembra 2022. Druháci si pripravili rôzne hry a súťaže, pri ktorých prváci museli využiť všetky svoje schopnosti, vedomosti či šikovnosť. Najskôr však museli prejsť vstupnou bránou, po ktorej už nikto nezostal suchý a čistý. Bola to namáhavá skúška, ale dnes môžeme s istotou potvrdiť, že všetci ju úspešne zvládli!

          • Okresné majstrovstvá žiakov ZŠ a ŠŠ v rapid šachu

            V piatok, 11. novembra 2022, sa po roku opäť uskutočnili Okresné majstrovstvá žiakov ZŠ a SŠ v rapid šachu. Súťaž prebehla v bardejovskom Seniorcentre, na organizácii sa podieľalo Oddelenie školstva a telesnej kultúry MsÚ a Bardejovský šachový klub. Hralo sa podľa pravidiel FIDE pre rýchly šach (rapid), švajčiarskym systémom na 7 kôl s tempom 2 x 15 minút plus 3 sekundy na ťah.

            Na tohtoročných majstrovstvách sa zúčastnili štyria žiaci našej školy - Denis Margicin, Daniel Pangrác, Jonáš Jurčišin a Natália Bubeníková. Natálii Bubeníkovej z II. A triedy sa podarilo získať 2. miesto! Blahoželáme!

          • iBOBOR - celoslovenská informatická súťaž

            V druhom novembrovom týždni ako obvykle prebehla celoslovenská informatická súťaž iBOBOR, do ktorej sa zapájajú žiaci od 2. ročníka ZŠ až po maturantov. Keďže rozvíjanie logického a programátorského myslenia je veľmi potrebné, naša škola dáva žiakom možnosť zapojiť sa do tejto súťaže.

            V kategórii SENIOR v tomto školskom roku súťažilo 10 žiakov 3. a 4. ročníka. Úspešným riešiteľom a celkovo najlepším žiakom v súťaži v rámci našej školy sa stal Richard Holeva zo IV. A triedy, ktorý získal 53,67 bodov z plného počtu 80 bodov, predbehol 94,32 % všetkých súťažiacich v tejto kategórii na Slovensku. V kategórii SENIOR v rámci celého Slovenska súťažilo 5918 žiakov, z nich iba 1 žiak získal plný počet bodov a úspešných riešiteľov bolo iba 550 (9,29 %).

            V kategórii JUNIOR v tomto školskom roku súťažilo 11 žiakov 1. a 2. ročníka. Úspešnými riešiteľkami sú dve dievčatá z I. A triedy: Viktória Novotná (56 bodov; 85,67. percentil) a Veronika Vabnová (51,67 bodov; 80,58. percentil). V kategórii JUNIOR v rámci celého Slovenska súťažilo 11 644 žiakov, z nich iba 90 získalo plný počet bodov a úspešných riešiteľov bolo iba 2 537 (21,79%).

            Blahoželáme!

            Podrobnejšie výsledky si pozrite tu >>>

          • Festival dokumentárneho filmu Jeden svet

            V dňoch 7. - 8. novembra 2022 sa naša škola opäť zapojila do festivalu dokumentárneho filmu Jeden svet (www.jedensvet.skwww.clovekvohrozeni.sk)

            Ide o online projekciu vybraného dokumentárneho filmu o aktuálnych témach globálneho vzdelávania, doplnenú o diskusiu so zaujímavým hosťom k danej problematike, do ktorej sa študenti môžu zapojiť v reálnom čase prostredníctvom nástroja Slido. Vybraný dokumentárny film v tohtoročnom 23. ročníku tohto festivalu bol film Drahé deti budúcnosti (Dear Future Children, r. 2021), ktorý sa venuje aktuálnym témam sociálnej spravodlivosti, klimatickým zmenám, či občianskemu aktivizmu.  

          • Týždeň vedy a techniky aj na našom gymnáziu

            V rámci Týždna vedy a techniky, ktorý prebieha na Slovensku od 7. novembra 2022 do 13. novembra 2022,  dnes našu školu navštívila skupina štyroch mladých vedcov z Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ  - RNDr. Terézia Kisková, PhD., RNDr. Andrea Leškaničová, Mgr. Patrik Šimko, Mgr. Nicol Urbanská. Pre žiakov 1. a 2. ročníka si pripravili prednášku na tému Mozog, pamäť a učenie.  Počas prednášky sa žiaci naučili, že mozog je najzložitejšou štruktúrou, akú máme, je riadiacim centrom všetkých našich pohybov, myšlienok, rozhodnutí a okrem toho uchováva spomienky. Taktiež sa dozvedeli aj odpovede na časté otázky týkajúce sa tejto problematiky: Čo sa stane, keď naša pamäť odrazu nie je ako bývala? Je vôbec možné pomôcť nášmu mozgu lepšie si pamätať? Naozaj sa musím celý život iba učiť? Okrem pútavej prednášky si naši žiaci mohli vyskúšať i konkrétne cviky na tréning mozgu a prepájanie hemisfér.

            Ďakujeme vedcom z UPJŠ za návštevu a osobitne ďakujeme aj našej bývalej kolegyni, Andrei Leškaničovej, za jej sprostredkovanie!

            https://www.youtube.com/watch?v=4gvmYyZOob4 >>>

          • Olympiáda o Európskej únii

            Posledný októbrový týždeň (24.10.2022) si traja žiaci z III. A, Emma Gregová, Tímea Mária Horváthová a Timotej Šverha, overili svoje vedomostí o Európskej únii v školskom kole Olympiády o EÚ. Hlavným cieľom tejto olympiády bolo a je vytvoriť priestor pre aktívnu komunikáciu mládeže, a tak možno v budúcnosti ovplyvniť vývoj členstva SR v EÚ.

          • Projekt Softskills opäť na našej škole

            Štvrtáci SGBJ DSA dostali možnosť zapojiť sa do projektu, v rámci ktorého môžu rozvíjať svoj osobnostný a vzdelanostný rast, komunikačné a organizačné schopnosti, timemanagement, disciplínu či sebadisciplínu. Katarína Sivčová z Projektu Softskills žiakom v tomto školskom roku ponúkla možnosť vyškolenia v týchto zručnostiach a zároveň získania certifikátu o ich absolvovaní.

    • Vyučovanie

      Nedeľa 5. 5. 2024
    • Jedálny lístok

        zatiaľ žiadne údaje
    • FotoGALÉRIE

        zatiaľ žiadne údaje
    • Kontakt

        • Súkromné gymnázium DSA Bardejov
        • Nám. arm. gen. L. Svobodu 16
          085 01 Bardejov
          Slovakia
        • +421 54 / 474 84 61
        • Deutsch - Slowakische Akademien, a.s.,
          Školská 136/5, 977 01 Brezno,
          tel.: +421 908 916 408,
          e-mail: info@dsakademien.sk,
          web: http://www.dsakademien.sk/
        • PaedDr. Renáta Tulejová
          riaditeľka školy
          e-mail: renata.tulejova@bj.skoladsa.sk,
          tel.: 054 / 474 8461, +421 918 407 930
        • Mgr. Katarína Tipulová
          sekretariát
          tel. 054 / 474 8461
        • vedúca školskej jedálne: Mária Vasilčinová
          tel: +421 911 882 981
        • Mgr. Žaneta Biľová
          výchovná a kariérová poradkyňa
          e-mail: zaneta.bilova@bj.skoladsa.sk,
          tel.: +421 904 656 456
        • RNDr. Miriam Porubská
          správca webovej stránky
          e-mail: miriam.porubska@bj.skoladsa.sk
          tel.: +421 903 257 146
        • 671004
        • 379 390 76
        • 2021 879 871
        • Peňažný ústav: VÚB
          IBAN: SK83 0200 0000 0045 8356 8359
    • Kontakty

      • Súkromné gymnázium DSA Bardejov
      • Nám. arm. gen. L. Svobodu 16 085 01 Bardejov Slovakia
      • +421 54 / 474 84 61
      • Deutsch - Slowakische Akademien, a.s., Školská 136/5, 977 01 Brezno, tel.: +421 908 916 408, e-mail: info@dsakademien.sk, web: http://www.dsakademien.sk/
      • PaedDr. Renáta Tulejová riaditeľka školy e-mail: renata.tulejova@bj.skoladsa.sk, tel.: 054 / 474 8461, +421 918 407 930
      • Mgr. Katarína Tipulová sekretariát tel. 054 / 474 8461
      • vedúca školskej jedálne: Mária Vasilčinová tel: +421 911 882 981
      • Mgr. Žaneta Biľová výchovná a kariérová poradkyňa e-mail: zaneta.bilova@bj.skoladsa.sk, tel.: +421 904 656 456
      • RNDr. Miriam Porubská správca webovej stránky e-mail: miriam.porubska@bj.skoladsa.sk tel.: +421 903 257 146
      • 671004
      • 379 390 76
      • 2021 879 871
      • Peňažný ústav: VÚB IBAN: SK83 0200 0000 0045 8356 8359
    • Prihlásenie