• Vianočná besiedka SGBJ DSA

            Na podnet Študentského parlamentu SGBJ DSA sme mohli posledný školský deň v tomto kalendárnom roku prežiť v príjemnej predvianočnej atmosfére. Krátky program s vianočnou tematikou, ktorý pre nás všetkých pripravili žiaci z jednotlivých tried, doplnila bohatá tombola. Na záver sme si spolu posedeli pri krásne prestretých a ozdobených stoloch so sviečkami, vianočnými koláčikmi a čajom.

            A čo dodať na záver? Všetkým prajeme pokojné a radostné vianočné sviatky prežité v kruhu rodiny a veľa úspechov a šťastných dní v novom roku 2023!

          • Vianočné pečenie v ZSS Egídius

            Ďalší obohacujúci čas prežili žiaci II. A triedy v Zariadení sociálnych služieb sv. Egídia, ktoré navštívili v stredu, 21.12.2022. Keďže klienti už žiakov poznajú, netrvalo dlho a po malej porade mohlo začať vianočné pečenie. Pri počúvaní vianočných kolied spolu piekli a zdobili vianočné medovníčky a včelie úliky. Klientom vyčarovali úsmev na perách nielen z vianočného pečenia, ale najmä zo spoločne strávených chvíľ, ktoré všetkých nás prinútili spomaliť a zamyslieť sa nad tým, čo je počas Vianoc naozaj dôležité. 

          • Školenie finančnej gramotnosti pre štvrtákov

            V tomto školskom roku mali žiaci 4. ročníka možnosť zúčastniť sa už dvoch prednášok týkajúcich sa finančnej gramotnosti. V rámci nich sa dozvedeli rôzne informácie týkajúce sa základov finančnej gramotnosti, základov podnikateľských princípov, obchodných a manažérskych zručností, ale aj finančného trhu a investovania. Prednášajúcou bola pani Slávka Kováčiková z Nadácie PARTNERS, ktorá s našou školou spolupracuje už niekoľko rokov. Žiakov problematika zaujala a tri dievčatá, Viktória Kvietková, Daiana Hudáková a Natália Lukáčová, už dokonca získali aj certifikát za štandardizované vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti, ktoré táto nadácia poskytuje.

          • Darček od Europe Direct Prešov  

            Európska únia aj na našej škole

            Od roku 2004 je Slovensko členskou krajinou EÚ, preto jedným z cieľov projektu EÚ na školách v SR je prehĺbiť poznatky z geopolitického priestoru, v ktorom sa nachádzame.

            Europe Direct (EDIC) Prešov patrí do celoeurópskej siete informačných centier, ktorej hlavným poslaním je zvyšovanie povedomia, vedomostí a informačnej interaktivity obyvateľov Prešovského kraja o všetkých oblastiach činností EÚ. EDIC Prešov je okrem týchto činností aj dlhoročným spoluorganizátorom populárnej súťaže stredoškolákov Mladý Európan. EDIC Prešov v zastúpení PhDr. Matúša Žaca a Dr. Róberta Királyho v uplynulých dňoch venovali a osobne otvorili knižnicu s publikáciami o Európskej únii aj Súkromnému gymnáziu DSA v Bardejove. Ešte raz ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu obohacujúcu spoluprácu :-)

            #mysmeeu#eukniznice#europskaunia#europskakomisia #europskyparlament#europedirect#edpresov#dsabardejov

          • 17. ročník Konferencie školských parlamentov

            15. decembra 2022 zorganizovala Rada mládeže Prešovského kraja v zasadačke PSK už 17. ročník Konferencie školských parlamentov, tentoraz s témou Leadership. Konferencie sa zúčastnili aj členovia nášho školského parlamentu - Daniel Pangrác zo IV. A a Marcel Huňady z II. A. V úvode konferencie sa mladým ľuďom prihovoril sám predseda PSK - Milan Majerský a v závere konferencie vystúpil aj manažér DofE pre Východné Slovensko, Ján Smolka, ktorý, už niekoľko rokov spolupracuje s našou školou.

          • Prebehli školské kolá predmetových olympiád

            Ku koncu kalendárneho roka, tak ako po iné roky, sa uskutočnili aj školské kolá rôznych predmetových olympiád.

            Do školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa zapojilo 7 žiakov v dvoch kategóriách. V kategórii A zvíťazila Emma Semanišinová (IV. A) a na 2. mieste sa umiestnil Jonáš Jurčišin (III. A). V kategórii B zvíťazila Viktória Novotná (I. A), na 2. mieste sa umiestnila Tímea Timcová (II. A) a na 3. mieste Miriam Chovancová (II. A) a Karin Šoltésová (I. A).

            Do školského kola Olympiády v anglickom jazyku sa celkovo zapojilo 10 žiakov taktiež v dvoch kategóriách. V kategórii 2B zvíťazila Aneta Ladomerská (III. A), na 2. mieste sa umiestnil Denis Margicin (IV. A) a na 3. mieste Juraj Zborovjan (IV. A). V kategórii 2A zvíťazila Natália Chovanová (I. A), na 2. mieste sa umiestnila Olívia Fojtíková (II. A) a na 3. mieste Tímea Lazurová (I. A). Obidve víťazky postupujú na okresné kolo tejto olympiády, ktoré sa bude konať 19. januára 2023.

            Do školského kola Olympiády ľudských práv sa úspešne zapojil Daniel Pangrác (IV. A), a tak bude našu školu 9. februára 2023 reprezentovať aj na krajskom kole tejto olympiády.

            Školské kolo Ekonomickej olympiády úspešne riešili traja štvrtáci - Adrián Brezovský, Daniel Pangrác a Matej Pekarik (IV. A) a splnili podmienky na postup do krajského kola.

            V Olympiáde kritického myslenia, ktorá v tomto školskom roku prebehla na Slovensku po druhýkrát, našu školu reprezentovali tri žiačky: Tímea Mária Horváthová (III. A), Aneta Ladomerská (III. A) a Ema Tančinová (II. A).

          • Prednáška o prevencii alkoholizmu

            V stredu, 7. decembra 2022, sme my, žiaci štvrtého ročníka mali prednášku o prevencii alkoholizmu s primárom Psychiatrického oddelenia NsP Sv. Jakuba v Bardejove, MUDr. Miroslavom Groholom. Porozprával nám o skúsenostiach zo svojej praxe a problematike alkoholu medzi mladými ľuďmi. Dozvedeli sme sa všeličo o aplikácii liekov a liečbe alkoholizmu, zaujímavých štatistikách a výsledkoch liečby.

            Ďakujeme pánovi doktorovi Groholovi za jeho čas a ochotu. (Stanislava Švedová, IV. A)  

          • Krajské srdce na dlani 2022

            Medzinárodný deň dobrovoľníkov si každoročne pripomíname 5. decembra. A tak symbolicky v tento deň, 5. decembra 2022, sa v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove uskutočnil už 21. ročník krajského oceňovania výnimočných dobrovoľníkov a dobrovoľníčok pod názvom Srdce na dlani. Toto krásne oceňovanie je prejavom vďaky všetkým tým, ktorí svojím dobrovoľníctvom nezištne a ochotne pomáhajú druhým ľuďom, ktorí to najviac potrebujú.

            Na ocenenie „Krajské srdce na dlani 2022“ za naše gymnázium sme sa rozhodli nominovať učiteľku a kolegyňu Simonku Krupcovú. Simonka Krupcová od začiatku svojho pôsobenia na našej škole začala veľmi aktívne šíriť myšlienky dobrovoľníctva a pomoci druhým a naviac, začala celým svojím srdcom k tejto činnosti viesť aj svojich žiakov. Len v tomto školskom roku v rámci koordinátorstva pre Zdravý životný štýl a krúžku Praktická biológia zorganizovala už niekoľko pekných dobrovoľníckych aktivít – Týždeň dobrovoľníctva 2022, zbierku Biela pastelka, natáčanie videa k Svetovému dňu duševného zdravia, zbierku ponožiek PONOŽKÓBER pre ľudí v núdzi, 15. ročník Červených stužiek či tvorbu vianočných pozdravov pre klientov ZSS Egídius v Bardejove. V nasledujúcich dňoch pripravuje spolu so Študentským parlamentom ďalšiu vianočnú zbierku – tentoraz zbierku potravín, šatstva, drogérie a hračiek pre osamotené rodiny. K pravidelnej dobrovoľníckej aktivite, ktorej sa venuje so žiakmi II. A triedy už od začiatku školského roka, však patrí navštevovanie Zariadenia sociálnych služieb Egídius v Bardejove. Táto práca vznikla počas spomínaného Týždňa dobrovoľníctva a pretrváva doteraz. Naša pani učiteľka spolu so svojimi žiakmi každý pondelok v novom mesiaci nezištne navštevuje klientov v tomto zariadení. Ich dobrovoľníctvo spočíva vo veľkej láske a ochote pomôcť, tráviť čas s týmito ľuďmi, a to bez akýchkoľvek podmienok a odmien. Spolu sa tam rozprávajú, čítajú, maľujú, hrajú stolové hry či športujú. Jednoducho, snažia sa vytvárať hendikepovaným ľuďom pocit spolupatričnosti a integrácie v našej spoločnosti.

            Preto sme veľmi radi, že Prešovské dobrovoľnícke centrum našu nomináciu na ocenenie „Krajské srdce na dlani 2022“ prijalo a aj naša pani učiteľka, Simonka Krupcová, si mohla na krásnom podujatí v prešovskom divadle prevziať osobitné poďakovanie za svoju dobrovoľnícku prácu. Veríme, že to bude pre ňu samotnú potešením, povzbudením a  dobrou motiváciou pre jej ďalšie dobrovoľnícke aktivity. Sme vďační, že ju máme!

          • Tradičné predvianočné chvíle v Košiciach

            Prvý decembrový deň sa skoro všetci žiaci nášho gymnázia spolu so svojimi učiteľkami (všetkých nás bolo asi 100) zúčastnili večerného divadelného predstavenia Chrobák v hlave v košickom Štátnom divadle. Okrem tejto brilantnej komédie Georgesa Feydeau, ktorá sa v tomto divadle hrala už viac ako 200-krát, v popoludňajších hodinách absolvovali aktivity, ktoré prispeli k rozšíreniu ich školských vedomostí. Žiaci 1. ročníka navštívili Steel park vedy, žiaci 2. ročníka sa dozvedeli rôzne historické zaujímavosti a dôležité poznatky o výrobe elektrického náboja a vysokom elektrickom napätí v Sieni elektrických výbojov. Tretiaci navštívili Miklušovu väznicu a štvrtáci si zas vypočuli niečo o činnosti a fungovaní Štátnej vedeckej knižnice. Sme veľmi radi, že po niekoľkoročnej prestávke sme mohli všetci spolu opäť stráviť príjemné popoludnie a večer v predvianočnej atmosfére Košíc.

          • Let´s talk about mental health

            V dňoch 1. - 4. 12. 2022 sa v bratislavskom hoteli Vienna House uskutočnilo vzdelávanie o mentálnom zdraví v rámci projektu Erasmus+. Tohto školenia sa zúčastnilo 20 vybraných uchádzačov. V rámci bohatého programu plného množstva zaujímavých blokov účastníci nabrali nielen teoretické poznatky, ale aj metódy overené praxou, ktoré im s radosťou predali skúsené školiteľky Zuzka( IPčko) a Ajka (YouthWatch). Najatraktívnejšou témou bolo bezpochyby duševné zdravie mladých ľudí a nástroje pomoci na prekonanie ťažkého obdobia. Verím, že poznatky, ktoré som si tam osvojil, budem teraz pripravený pretaviť do praxe a pomôcť tým, ktorí to budú potrebovať. (Marcel Huňady, II. A)

          • 15. ročník ČERVENÝCH STUŽIEK aj u nás

            1. december 2022 bol dňom, kedy sme si pripli červené stužky na znak spolupatričnosti s ľuďmi, ktorí trpia ochorením AIDS. Je to infekčné ochorenie spôsobené imunitnou nedostatočnosťou. Na Slovensku máme 273 ľudí s AIDS. Tieto stužky sú symbolom krvi a majú nám pripomínať život. Aj pri tejto chorobe je veľmi dôležitým pilierom komunita, preto nezabúdajme na tých, ktorí potrebujú našu pomoc a prejavme súcit nosením červenej stužky. (Miriam Chovancová, II. A)

          • Zapojili sme sa do dvoch súťaží z finančnej gramotnosti

            V mesiaci november dostali žiaci stredných škôl možnosť zapojiť sa do rôznych súťaží týkajúcich sa finančnej gramotnosti. Jednou z nich bola súťaž 5-členných družstiev Generácia €uro, druhou súťaž FiNNkvíz. Súťaže Generácia €uro sa zúčastnilo jedno družstvo II. A triedy (Tímea Timcová, Ján Kristián Krok, Marcel Huňady, Tomáš Nagy a Veronika Pižiková) a jedno družstvo IV. A triedy (Adrián Brezovský, Daniel Pangrác, Matej Pekarik, Richard Holeva a Denis Margicin). V druhej súťaži, ktorou bola súťaž FiNNkvíz, do ktorej sa zapojilo 10 žiakov - 5 prvákov a 5 druhákov. Sme radi, že všetci desiati sa stali aj úspešnými riešiteľmi tejto súťaže. Najlepší výsledok v súťaži FiNNkvíz ale dosiahla Tímea Timcová z II. A triedy, ktorá sa spomedzi 985 žiakov umiestnila na 76. mieste a dosiahla percentil 92,28. Blahoželáme!

      • Vyučovanie

        Nedeľa 5. 5. 2024
      • Jedálny lístok

          zatiaľ žiadne údaje
      • FotoGALÉRIE

          zatiaľ žiadne údaje
      • Kontakt

          • Súkromné gymnázium DSA Bardejov
          • Nám. arm. gen. L. Svobodu 16
            085 01 Bardejov
            Slovakia
          • +421 54 / 474 84 61
          • Deutsch - Slowakische Akademien, a.s.,
            Školská 136/5, 977 01 Brezno,
            tel.: +421 908 916 408,
            e-mail: info@dsakademien.sk,
            web: http://www.dsakademien.sk/
          • PaedDr. Renáta Tulejová
            riaditeľka školy
            e-mail: renata.tulejova@bj.skoladsa.sk,
            tel.: 054 / 474 8461, +421 918 407 930
          • Mgr. Katarína Tipulová
            sekretariát
            tel. 054 / 474 8461
          • vedúca školskej jedálne: Mária Vasilčinová
            tel: +421 911 882 981
          • Mgr. Žaneta Biľová
            výchovná a kariérová poradkyňa
            e-mail: zaneta.bilova@bj.skoladsa.sk,
            tel.: +421 904 656 456
          • RNDr. Miriam Porubská
            správca webovej stránky
            e-mail: miriam.porubska@bj.skoladsa.sk
            tel.: +421 903 257 146
          • 671004
          • 379 390 76
          • 2021 879 871
          • Peňažný ústav: VÚB
            IBAN: SK83 0200 0000 0045 8356 8359
      • Kontakty

        • Súkromné gymnázium DSA Bardejov
        • Nám. arm. gen. L. Svobodu 16 085 01 Bardejov Slovakia
        • +421 54 / 474 84 61
        • Deutsch - Slowakische Akademien, a.s., Školská 136/5, 977 01 Brezno, tel.: +421 908 916 408, e-mail: info@dsakademien.sk, web: http://www.dsakademien.sk/
        • PaedDr. Renáta Tulejová riaditeľka školy e-mail: renata.tulejova@bj.skoladsa.sk, tel.: 054 / 474 8461, +421 918 407 930
        • Mgr. Katarína Tipulová sekretariát tel. 054 / 474 8461
        • vedúca školskej jedálne: Mária Vasilčinová tel: +421 911 882 981
        • Mgr. Žaneta Biľová výchovná a kariérová poradkyňa e-mail: zaneta.bilova@bj.skoladsa.sk, tel.: +421 904 656 456
        • RNDr. Miriam Porubská správca webovej stránky e-mail: miriam.porubska@bj.skoladsa.sk tel.: +421 903 257 146
        • 671004
        • 379 390 76
        • 2021 879 871
        • Peňažný ústav: VÚB IBAN: SK83 0200 0000 0045 8356 8359
      • Prihlásenie