• Fiktívny pracovný pohovor aj v tomto roku

            Možnosť  zaujať, zapôsobiť a predstaviť sa prostredníctvom pripravenej prezentácie CV (Curriculum vitae) si žiaci III. A triedy vyskúšali koncom apríla na fiktívnom pracovnom pohovore pred reprezentantmi a zamestnávateľmi súkromných firiem v meste Bardejov. Nielen príprava a samotná prezentácia, ale aj schopnosť reagovať a odpovedať na jednotlivé otázky, preverili komunikatívnosť a pohotovosť našich žiakov. Veríme, že rady a odporúčania, ktoré si v závere vypočuli z úst samotných zamestnávateľov, využijú aj v reálnom živote na skutočných pracovných pohovoroch.

          • Ako môže gymnázium trafiť klinec po hlavičke

            Schopnosť vedieť si určiť priority a zorganizovať si svoju prácu môže spôsobiť rýchly kariérny rast. Na gymnáziu DSA v Bardejove zaviedli základy projektového manažmentu- akreditovaný kurz, kde učia žiakov projektovo myslieť. Sami si stanovia svoj cieľ a s pomocou lektorky kroky, aktivity, ktorými ho dosiahnu. A svoj projekt samozrejme zrealizujú. Boli sme na Valentínskom volejbalovom turnaji, vrchole jedného z projektov. Ako hovorí lektorka, každý projekt musí vychádzať z potreby cieľovej skupiny. Na pracovnom trhu sú to zákazníci, v školskom projekte spolužiaci alebo učitelia.

            Štúdium na gymnáziu je vhodná fáza života na spoznávanie svojich silných stránok, čo koho baví a robí mu radosť. Na tom treba stavať pri rozhodovaní sa o ďalšom štúdiu alebo práci po absolvovaní gymnázia. Lektorka Janka zdôraznila, že žiaci majú robiť projekty, ktoré im robia radosť, aby ich robili s pasiou - nič lepšie nemôžu pre seba urobiť ako vyskúšať niečo zorganizovať. Valentínsky volejbalový turnaj priniesol radosť celej škole. Rozvíjať projektové myslenie je dôležité pre mladých ľudí vo veku 15-19 rokov z viacerých dôvodov. Po prvé, projektové myslenie umožňuje mladým ľuďom učiť sa, ako riešiť problémy. Ľudia, ktorí majú dobre vyvinuté projektové myslenie, sú schopní identifikovať problémy, ktoré potrebujú riešiť, zozbierať a vyhodnotiť informácie, navrhnúť riešenie a vyskúšať ho v praxi. Táto schopnosť riešiť problémy je užitočná nielen v škole, ale aj v každodennom živote a v kariére. Po druhé, projektové myslenie podporuje kreativitu a inováciu. Ľudia, ktorí majú dobre vyvinuté projektové myslenie, majú tendenciu byť kreatívnejší a pri hľadaní riešení problémov siahajú aj po nových a inovatívnych prístupoch. Táto schopnosť byť kreatívnym a inovatívnym je v dnešnej dobe stále dôležitejšia a môže pomôcť mladým ľuďom v budúcich kariérnych úspechoch. Po tretie, projektové myslenie podporuje spoluprácu a komunikáciu. Deti, ktoré sa učia projektovému mysleniu, pracujú často v skupinách a musia spolupracovať a komunikovať s ostatnými členmi tímu. Táto schopnosť spolupracovať a komunikovať je dôležitá nielen v škole, ale aj v budúcich pracovných situáciách. Celkovo teda rozvoj projektového myslenia môže pomôcť mladým ľuďom pri riešení problémov, podporiť ich kreativitu a inováciu a posilniť ich schopnosti spolupráce a komunikácie. Tieto zručnosti sú veľmi dôležité pre úspešný a uspokojivý život v budúcnosti.

            (DSA Times o školách v Bardejove a Sabinove - apríl 2023)

            Všetky čísla DSA Times nájdete v sekcii VIEME AKO NA TO na našej webovej stránke!

          • Víťazné fotografie v súťaži Ohromné maličkosti

            V mesiaci marec 2023 sme na Súkromnom gymnáziu DSA v Bardejove zorganizovali školskú súťaž v umeleckej fotografii na tému OHROMNÉ MALIČKOSTI. Úlohou žiakov bolo zachytiť jednou zaujímavou a peknou fotografiou niečo, čo je na jednej strane veľmi malé až nepatrné, ale na druhej strane nás ohromuje svojou krásou a veľkosťou. Podnety na fotografie mohli hľadať doma alebo vonku, v meste alebo v prírode. Do súťaže sa zapojili žiaci 1. - 3. ročníka Súkromného gymnázia DSA v Bardejove. Celkovo žiaci do súťaže zaslali 52 zaujímavých fotografií, ale do hlasovania, ktoré prebiehalo počas apríla, sme z nich vybrali iba 15.

            Víťazi fotografickej súťaže OHROMNÉ MALIČKOSTI 2023:

            1. miesto: Miriam Chovancová, II. A (Malý, ale šikovný!) - 71 hlasov
            2. miesto: Ema Bilá, II. A (V jednoduchosti je krása) - 55 hlasov
            3. miesto: Lucia Maxinová, I. A (Leziem, či stojím?) - 31 hlasov
            4. miesto: Daniela Mochnacká, III. A (Úsmev) - 30 hlasov
            5. miesto: Olívia Fojtíková, III. A (Motýľ) - 21 hlasov

            Cenu organizátorov súťaže získala Lívia Marková, II. A (Príchod jari)

            Blahoželáme!

          • Prednáška o očkovaní pre žiakov 1. a 2. ročníka

            V piatok, 21. apríla 2023, sa pre prvákov a druhákov konala odborná prednáška na tému očkovania, ktorú na našej školy uskutočnili pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bardejove. Žiaci boli rozdelení do troch skupín, pričom každá riešila iný problém. Na prvom stanovišti dostala skupina fotografie chorôb a ich názvy a musela ich správne priradiť. Druhé stanovište sa venovalo skupinovej imunite a imunite ako takej, hovorilo sa tu aj o typoch očkovania v spojitosti s vekom. Tretie stanovište bolo o antigénoch v ovzduší a o očkovacích látkach. 

            Prednáška bola pre všetkých nás prínosom. Naučili sme sa veľa nových informácií, ktoré boli premietnuté do praktických úloh, vďaka ktorým sme mohli mnohé veci pochopiť lepšie. 

            (Soňa Matviaková, II. A trieda)

          • 4. stretnutie Klubu 3G+

            V stredu, 19. apríla 2023, sa konalo v poradí už štvrté stretnutie Klubu 3G+. Hneď v úvode stretnutia sme pochválili našich dôchodcov, pretože si stopercentne splnili svoje domáce úlohy - zvládli napísať e-mail, v ktorom potvrdili dátum nášho stretnutia.

            V ďalšej časti stretnutia sme dôchodcom oznámili dlho sľubované prekvapenie, ktoré si pre nich pripravili naši žiaci spolu s koordinátorkami projektu. O čo išlo? Dôchodcovia si na stránke Divadla Jonáša Záborského vyhľadali divadelné predstavenie a prostredníctvom tabletov si aj sami rezervovali lístok. Sme veľmi šťastní, že si spolu s dôchodcami budeme môcť pozrieť predstavenie Sluha dvoch pánov, ktoré sa v DJZ v Prešove uskutoční 31. mája 2023.

            Ale ani na tomto stretnutí sme nezaháľali a dôchodcovia spolu s našimi žiakmi zvládli aj novú tému - Prácu s aplikáciami. Povedali sme si, čo aplikácie sú, na čo slúžia a ako si ich môžeme stiahnuť. Na hodine dôchodcovia pracovali s tabletmi alebo mobilnými telefónmi a naučili sa pracovať s jednotlivými aplikáciami, ako napr. s cestovným poriadkom, počasím alebo so sudoku.

            V závere hodiny sme dôchodcom ponúkli aj ďalšie zaujímavé aplikácie, ktoré im určite uľahčia ich každodenný život. Najbližšie stretnutie Klubu 3G+ bude v stredu 17. mája 2023 o 1430 hod.!

          • Deň narsicov na SGBJ DSA

            Vo štvrtok, 20. apríla 2023, sa už po 27. krát konala po celom Slovensku, a teda aj na našej škole, finančná zbierka pre onkologických pacientov pod názvom Deň narcisov (https://www.dennarcisov.sk/o-dni-narcisov) Lajtmotívom tohtoročnej zbierky bol obrátený narcis s podtitulom „ĎAKUJEME, ŽE VIDÍTE ŽIVOT AJ Z INEJ STRANY“.
            Na Slovensku ročne pribudne okolo 40 000 nových onkologických pacientov, ktorí častokrát potrebujú finančnú pomoc v oblastiach ako sú onkoporadne, siete psychológov, krátkodobé ubytovanie, advokácie pacientov, ale aj v mnohých ďalších. ĎAKUJEME našim dobrovoľníčkam z III. A triedy (Tamare Grobárovej, Daniele Mochnackej a Márii Grobárovej), ktoré zbierku realizovali aj v uliciach nášho mesta, ale aj všetkým ostatným, ktorí sa do nej ochotne zapojili!

          • Regionálne kolo súťaže Mladý Európan 2023

            V piatok, dňa 14. apríla 2023, sa v priestoroch Prešovskej univerzity uskutočnil 18. ročník regionálneho kola celoslovenskej súťaže Mladý Európan. Hlavnou témou súťaže sú všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamiatkach štátov EÚ, ale predovšetkým aj zvýšenie povedomia o význame  začlenenia Slovenska do Európskej únie medzi študentmi slovenských stredných škôl.
            V tomto ročníku našu školu úspešne reprezentoval tím študentov III. A triedy - Emma Gregová a Timotej Šverha. Na príprave projektu - posteru o Španielsku (krajine aktuálne predsedajúcej Rade Európskej únie) - sa podieľala aj Tímea Mária Horváthová z III. A triedy, samotnej súťaže osobne sa však nakoniec nemohla zúčastniť.

          • Bardejovské novosti o projekte Klub 3G+ >>>

            Súkromné gymnázium DSA úspešné v grantovej výzve nadácie Pontis

            Súkromné gymnázium DSA v Bardejove sa tento rok zapojilo do grantovej výzvy Nadácie Pontis „Zrelí na dobu digitálnu“, v ktorej bolo úspešné.
            Cieľom grantového programu je zlepšiť vzťah starších ľudí (65+) k digitálnym technológiám, podporiť rozvoj ich digitálnych zručností, kritické myslenie s dôrazom na prepájanie generácií a aktívne zapájanie seniorov.

            Projekt s názvom Klub 3G+, spája tri generácie – žiakov, ich rodičov a starých rodičov. Naši žiaci počas ôsmich mesiacov sprevádzajú seniorov digitálnym svetom, ktorého súčasťou je napríklad práca s programom MS Word, vyhľadávanie informácií, online komunikácia s okolím, online nakupovanie a práca s dezinformačnými webmi.
            Výučba seniorov prebieha v priestoroch SGBJ DSA v mesačných blokoch, pričom benefitom tejto výučby je, že na jedného seniora pripadá jeden študent, ktorý sa mu počas hodiny individuálne venuje.
            Počas prvého stretnutia, ktoré nieslo podtitul „Face to face“, počas ktorého sme seniorov bližšie spoznali a formou dotazníkov sa dozvedeli o ich digitálnych zručnostiach.
            Na druhom stretnutí s názvom „Pri čaji s tabletom“ sa seniori učili pracovať s klávesnicou, webovým prehliadačom a webovou stránkou. Každý krok bol interaktívne zobrazovaný cez dataprojektor, takže seniorom sa ľahšie orientovalo na tabletoch, ktoré mali v rukách. Každému dôchodcovi boli opäť nápomocní žiaci, ktorí im veľmi trpezlivo a ochotne pomáhali pri ich prvých krokoch s tabletom.
            Na treťom stretnutí Klubu 3G­+ „Niekto mi píše“ si seniori vytvorili e-mailové adresy, prostredníctvom ktorých dokázali napísať e-mail, odoslať ho, vložiť k nemu fotografiu a využiť aj ďalšie základné funkcie, ktoré e-mailová pošta ponúka. Okrem toho si dôchodcovia zo stretnutia odniesli aj svoju prvú skutočnú domácu úlohu, a to: „Napísať svojim pomocníkom, našim žiakom, e-mail!“.
            Vyvrcholením výučby, ktoré naša škola realizuje vďaka tomuto projektu, bude spoločné predstavenie v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, na ktoré si už seniori budú vedieť online spôsobom zakúpiť lístky, a tak zúročiť všetko to, čo sa na našich hodinách naučili.
            Sme radi, že už po prvých troch stretnutiach môžeme konštatovať, že náš projekt prináša veľa nových a užitočných skúseností všetkým zúčastneným stranám. Žiaci sa svojim „dospelým študentom“ veľmi ochotne a trpezlivo venujú a podávajú pomocnú ruku pri ich prvých krokoch v online svete.
            Sme veľmi radi, že Súkromné gymnázium DSA v Bardejov môže týmto projektom zlepšovať medzigeneračné vzťahy v našom meste a naši žiaci môžu prispieť k zlepšovaniu komunikačných zručností seniorov v digitálnom svete a zvyšovať tak ich kvalifikáciu  v informačno-komunikačných technológiách.

            Mgr. Simona Krupcová

          • Tradičný divadelný víkend 2023

            „Tancom bližšie k sebe“ – táto myšlienka nás sprevádzala celým „Divadelným víkendom“, ktorý sme ako žiaci Súkromného gymnázia DSA v Bardejove zažili v dňoch od 29. do 30. marca, keď sme sa opäť vybrali za umením. Cieľom boli dve divadelné predstavenia v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. A nebolo to jediné, čo sme mali počas tohto výletu naplánované.

            Prvou zastávkou bola jadrová elektráreň v Mochovciach a informačné centrum o energii a výrobe elektriny Energoland, kde sme sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o tomto druhu využitia energie. Tiež sme si mohli vyskúšať rôzne fascinujúce prístroje, napríklad Van de Graaffov generátor, v ktorom sa vytvára statická elektrina, ktorá sa prenáša do ľudského organizmu a prejavuje sa státím vlasov.

            Večerné predstavenie – „Divadelný Román“ napísaný Michailom Bulgakovom – v hlavnej úlohe s Alexandrom Bártom a ďalšími významnými hercami, medzi ktorými boli aj Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Martin Huba, či Emil Horváth, vo všetkých nás zanechalo hlboký dojem.

            Druhý deň sme pokračovali ďalším, tentokrát tanečným predstavením „Tancom k sebe, na ktorom spolupracovali dva najväčšie bratislavské profesionálne tanečné súbory – Balet Slovenského národného divadla a Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK).

            Cestou domov sme sa zastavili aj v Sklárskom skanzene vo Valaskej Belej, kde nám bola predvedená výroba skla, rôznych dekorácií a ďalších praktických vecí, ktoré nám toto remeslo prináša.

            Jednoducho, aj z tohtoročného „Divadelného víkendu“ máme veľa zážitkov a už teraz sa tešíme na ďalšie divadelné predstavenia a spoznávanie krás našej krajiny.

          • Daniel Pangrác bol delegátom na konferencii MEP!

            V dňoch od 31. marca 2023 do 3. apríla 2023 sa v Bratislave uskutočnila zaujímavá konferencia pod názvom Modelový Európsky parlament Slovensko 2023. Na tejto konferencii bol účastníkom aj jeden žiak našej školy, a to Daniel Pangrác zo IV. A triedy. Aké sú jeho dojmy z tejto konferencie?

            „Na konferencii Model European Parliament som sa zúčastnil ako delegát Maltskej republiky. Celé podujatie prebiehalo v anglickom jazyku, čo znamenalo pre mňa ďalšiu skúsenosť naviac. Počas konferencie som sa okrem iného stretol s mnohými významnými osobnosťami, ku ktorým patrí aj veľvyslanec NATO Slovenskej republiky, veľvyslankyňa Nemecka na Slovensku a ďalší významní predstavitelia politickej scény na Slovensku. Na tejto konferencii sa účastníci venovali prijímaniu rezolúcií Európskeho parlamentu, ktoré sa následne schvaľovali všetkými členmi. Vďaka účasti na tejto dôležitej a významnej udalosti, ktorej som sa mohol ako žiak Súkromného gymnázia DSA v Bardejove zúčastniť, som získal cenné skúsenosti a zručnosti v medzinárodnom kontexte, ktoré iste využijem vo svojej budúcnosti.“

          • Naša žiačka opäť medzi víťazmi šachového turnaja

            V piatok, 31. marca 2023, zorganizovalo Oddelenie školstva a športu Mesta Bardejov spolu s Bardejovským šachovým klubom v bardejovskom  Seniorcentre v tomto školskom roku už 3. kolo Školskej šachovej ligy pre žiakov a žiačky SŠ.

            Na marcovom šachovom turnaji našu školu reprezentovala Natália Bubeníková z II. A triedy a Jonáš Jurčišin z III. A triedy.

            Úspešná bola Natália Bubeníková, ktorá sa opäť, tak ako v 1. kole aj 2. kole, zaradila medzi víťazov a v 3. kole Školskej šachovej ligy v kategórii žiačok SŠ získala pekné 2. miesto.

            Blahoželáme!

      • Vyučovanie

        Nedeľa 5. 5. 2024
      • Jedálny lístok

          zatiaľ žiadne údaje
      • FotoGALÉRIE

          zatiaľ žiadne údaje
      • Kontakt

          • Súkromné gymnázium DSA Bardejov
          • Nám. arm. gen. L. Svobodu 16
            085 01 Bardejov
            Slovakia
          • +421 54 / 474 84 61
          • Deutsch - Slowakische Akademien, a.s.,
            Školská 136/5, 977 01 Brezno,
            tel.: +421 908 916 408,
            e-mail: info@dsakademien.sk,
            web: http://www.dsakademien.sk/
          • PaedDr. Renáta Tulejová
            riaditeľka školy
            e-mail: renata.tulejova@bj.skoladsa.sk,
            tel.: 054 / 474 8461, +421 918 407 930
          • Mgr. Katarína Tipulová
            sekretariát
            tel. 054 / 474 8461
          • vedúca školskej jedálne: Mária Vasilčinová
            tel: +421 911 882 981
          • Mgr. Žaneta Biľová
            výchovná a kariérová poradkyňa
            e-mail: zaneta.bilova@bj.skoladsa.sk,
            tel.: +421 904 656 456
          • RNDr. Miriam Porubská
            správca webovej stránky
            e-mail: miriam.porubska@bj.skoladsa.sk
            tel.: +421 903 257 146
          • 671004
          • 379 390 76
          • 2021 879 871
          • Peňažný ústav: VÚB
            IBAN: SK83 0200 0000 0045 8356 8359
      • Kontakty

        • Súkromné gymnázium DSA Bardejov
        • Nám. arm. gen. L. Svobodu 16 085 01 Bardejov Slovakia
        • +421 54 / 474 84 61
        • Deutsch - Slowakische Akademien, a.s., Školská 136/5, 977 01 Brezno, tel.: +421 908 916 408, e-mail: info@dsakademien.sk, web: http://www.dsakademien.sk/
        • PaedDr. Renáta Tulejová riaditeľka školy e-mail: renata.tulejova@bj.skoladsa.sk, tel.: 054 / 474 8461, +421 918 407 930
        • Mgr. Katarína Tipulová sekretariát tel. 054 / 474 8461
        • vedúca školskej jedálne: Mária Vasilčinová tel: +421 911 882 981
        • Mgr. Žaneta Biľová výchovná a kariérová poradkyňa e-mail: zaneta.bilova@bj.skoladsa.sk, tel.: +421 904 656 456
        • RNDr. Miriam Porubská správca webovej stránky e-mail: miriam.porubska@bj.skoladsa.sk tel.: +421 903 257 146
        • 671004
        • 379 390 76
        • 2021 879 871
        • Peňažný ústav: VÚB IBAN: SK83 0200 0000 0045 8356 8359
      • Prihlásenie